Prtljaga i Opasne tvari

Ručna prtljaga

Opasna roba

Predmeti/tvari klasificirani kao opasna roba, u zračnom prometu prevoze se prema posebnim međunarodnim propisima (Tehničkim instrukcijama za siguran prijevoz opasnih roba zrakom ICAO Doc. 9284AN/905) kojima su propisani određeni izuzetci od zabrane prijevoza u ručnoj i/ili predanoj prtljazi.

Iz sigurnosnih razloga opasne tvari ili predmeti su zabranjeni za prijevoz u prtljazi ili je zabranjeno nositi ih na sebi ili sa sobom. Međutim, međunarodni propisi pod određenim uvjetima dopuštaju putnicima nositi opasne predmete ili tvari bilo u ručnoj prtljazi, predanoj prtljazi ili na sebi osobno. Putnici bi trebali biti svjesni da pojedini zračni prijevoznici imaju pravo odbiti prijevoz određenih opasnih tvari ili predmeta, a dodatna ograničenja pojedinih država (ovisno o destinaciji) mogu ograničiti ili zabraniti prijevoz određenih opasnih tvari ili predmeta u interesu sigurnosti zračnog prometa.

Informacije

Informacije koje su objavljene o prijevozu opasnih roba u putničkom prometu su preuzete iz važećeg izdanja Propisa o opasnim robama (IATA Dangerous Goods Regulations). Međunarodne udruge zračnih prijevoznika (IATA – International Air Transport Association).

Za više pojedinosti o prijevozu opasnih roba upućujemo Vas da se obratite vašem zračnom prijevozniku najkasnije 24h prije putovanja. Zračni prijevoznik ima pravo ne prihvatiti određene predmete na prijevoz.

To top